
Marraskuu on monelle suomalaiselle haastavaa aikaa, sillä päivien lyhentyessä moni havaitsee joutuvansa työskentelemään koko päivällä vallitsevan lyhyen valoisan jakson ajan. Aamulla töihin lähtiessä on pimeää ja paluumatka kotiin sujuu yhtä lailla pimeyden vallitessa. Tilannetta ei paranna varsinkaan maan eteläosissa se, että ensilumi ei ole vielä satanut, tai se ei ole vielä jäänyt maahan. Lumi tuntuu monen mielestä nimittäin piristävän muuten niin harmaata maisemaa, sillä puiden lehdet ovat jo varisseet jättäen vain tummat puunrungot jälkeensä. Yksi hauska keino piristää omaa ja läheistesi mielialaa on järjestää hauskat juhlat marraskuun pimeyttä valaisemaan. Tässä postauksessa annammekin vinkkejä juhlien teemaan sekä niiden ruoka- ja juomatarjoiluun liittyen.
Marraskuisten juhlien teemaan on helppo hakea inspiraatiota itse vuodenajasta. Esimerkiksi juhliesi koristelusta tulee kaunis, kun keräät sitä varten tarvikkeita suoraan luonnosta. Marraskuussa on ehkä pimeää ja harmaata, mutta luonto tarjoaa silti paljon kauniita aineksia tyylikästä juhlasomistusta varten. Joskus käy niin onnekkaasti, että kaikki tarvittava löytyy omasta kotipihasta, mutta joskus koristeiden haaliminen vaatii pienen retken vaikkapa lähimetsään. Esimerkiksi puiden oksat, varvut, sammal ja pihlajanmarjat ovat oivallisia aineksia kauniin juhlakoristelun aikaansaamiseksi. Voit luoda luonnon antimista vaikkapa tunnelmallisen asetelman juhlapöytäsi koristeeksi. Esimerkiksi oksat ja varvut voi koristella kierittämällä niiden ympärille kauniita nauhoja ja LED-valoja. Valoja ja kynttilöitä kannattaa ehdottomasti muutenkin hyödyntää juhlapaikkasi koristelussa, sillä juhlavieraasi kaipaavat juurikin valoa elämäänsä näinä alkutalven pimeinä päivinä.
Ruoka- ja juomatarjoilu on myös hauska suunnitella vuodenajan antimien mukaan. Monella tekee mieli esimerkiksi pimeässä ja koleassa marraskuussa erilaisia keittoja, patoja ja liharuokia. Inspiraatiota voi hakea vaikkapa meneillään olevasta metsästyskaudesta, sillä riista on erityisen hyvää ja harvinaista herkkua. Riistan, kuten hirvenlihan, kanssa sopii useimmiten erityisen hyvin tarjoiltavaksi erilaiset kotimaiset juurekset. Porkkana, lanttu ja peruna ovat aina varmoja valintoja ja maistuvat hyviltä esimerkiksi uunissa paahdettuina erilaisten liharuokien lisukkeena. Valurautapannu puukahvalla on loistava työväline, mikäli olet valinnut tarjoilla kotimaista riistaa juhlavieraillesi. Valurautapannu tuo erityisen hyvin esille punaisen lihan maun, ja sen avulla valmistat vaikkapa maukkaat hirvipihvit. Liharuoan kanssa nautittavaksi sopii hyvin täyteläinen punaviini, joka kruunaa koko talvisen makuelämyksen. Riistaruoka kotimaisten juuresten kera on sen verran supisuomalainen kokemus, että voit aterian päätteeksi tarjota pienen snapsin vaikkapa jotakin laadukasta kotimaista viinaa.
Toivottavasti sait tästä postauksesta inspiraatiota ja innostusta omien marraskuisten juhliesi järjestämiseen. Kutsu ystäväsi ja läheisesi nauttimaan hyvästä seurasta ja ruoasta, jotta kaikki saisivat uutta potkua alkutalven harmauteen!