Jokaisella meistä on oma tyylinsä sisustaa. Kodin tuleekin näyttää omalta, eikä sen tarvitse miellyttää muita kuin sen asukkaita. Entä jos omaa silmää viehättävät monen näköiset kodit, jotka edustavat aivan erilaisia tyylisuuntia? Oma asunto ei kuitenkaan voi yhtä aikaa olla tunnelmaltaan sekä mummonmökki että huippumodernin minimalistinen tila. Valintoja on pakko tehdä yhtenäisen tyylin aikaansaamiseksi. Hyvä tapa aloittaa sisustuksen suunnittelu on rakennuksen tyylin tarkastelu. Jos kotisi on 40-luvun puuhuvila, sen sisustaminen on tietenkin täysin erilaista kuin tuliterän kerrostaloasunnon.
Kannattaakin aivan ensimmäiseksi tutkia, millainen sisustus oli muotia silloin, kun asuntosi rakennettiin. Omasta kodista ei toki kannata yrittää rakentaa museota tai aikakapselia, eikä muutenkaan uhrata asumismukavuutta tyyliseikkojen vuoksi. Eri aikakausien muotokielen ja värimaailmojen ymmärtäminen voi kuitenkin auttaa luomaan sisustuksen, joka sopii hyvin yhteen asunnon pohjakaavan ja materiaalien kanssa. Tietysti täytyy ottaa huomioon asunnossa tehdyt remontit, jotka ovat voineet muuttaa asunnon tyyliä merkittävästi.
Neutraalius antaa valinnanvaraa
Aina ei ole mahdollista tai järkevää tehdä asunnossa pintaremonttia, vaan tapettien ja pintatasojen kanssa on vain opittava elämään. Onneksi asunnon ilmeeseen voi vaikuttaa merkittävästi ilman remonttiakin. Monet kaupunkiasunnot ovat ulkoasultaan melko neutraaleja, sillä ne on rakennettu käytännöllisiksi ja sopimaan mahdollisimman moneen makuun. Neutraalius saattaa näyttää tylsältä, mutta toisaalta se antaa mahdollisuuden viedä asunnon ilmettä haluamaansa suuntaan vähällä vaivalla. Jos asunnon värimaailma on tyypillisen vaalean sävyinen, voit käyttää rohkeita tehostevärejä vaikkapa verhoissa ilman, että kokonaisuudesta tulee rauhaton. Jos taas tapetit ovat värikkäät, voit valita hyvin tapettiin sopivan neutraalin sävyn verhojen ja mattojen väriksi.
Jos maalaisromanttinen mummolatyyli viehättää sinua, kerrostaloasuntoonkin sopivat erinomaisesti räsymatot ja second hand -huonekalut. Luonnonmateriaalit kuten puu ja villa tuovat lämminhenkistä tunnelmaa. Maisemamaalaukset puukehyksissä viimeistelevät kokonaisuuden. Jos tyylisi on enemmän minimalistinen, kaupunki julisteet kuten New Yorkin silhuetti voivat sopia kotiisi paremmin. Huonekaluissa kannattaa silloin suosia selkeitä linjoja ja suuria yhtenäisiä väripintoja. Materiaaleiksi sopivat esimerkiksi lasi ja nahka.
Kotisi ei tietenkään tarvitse noudattaa tarkasti mitään tiettyä tyylisuuntaa. Tärkeintä on, että asuntosi muodostaa selkeän kokonaisuuden, jossa sinua miellyttävät elementit pääsevät oikeuksiinsa. Minimalistisesti sisustetussa olohuoneessa yksi käsin virkattu viltti erottuu kokonaisuudesta miellyttävällä tavalla.
Oman asunnon perusluonteen kanssa ei kannata ruveta riitelemään. Hirsiseinäisestä maalaistalosta, jonka tupaa hallitsee suuri leivinuuni, ei saa modernia lasiseinäistä kaupunkiasuntoa tekemälläkään. Eikä ole tarkoituskaan. Oman asunnon luonnetta kunnioittamalla ja sen parhaita puolia korostamalla saat aikaan harmonisen, yhdenmukaisen sisustuksen.