Skip to content

Miten vapaapäivistä saa mahdollisimman paljon irti stressin vähentämiseksi

  • by

Vapaapäivät ja lomat on kohokohtia kiireisen arjen keskellä. Vapaapäivistä kannattaakin ottaa kaikki irti ja rentoutua mahdollisuuksien mukaan niin hyvin kuin vain mahdollista. Stressitason laskeminen auttaa pidemmällä aikavälillä paljon ja siitä kannattaa pitää kiinni, jotta voit paljon paremmin.

Vapaapäiviä kannattaakin hyödyntää jaksamisen ylläpidossa ja voinnin parantamisessa. Vapaalla ollessa on hyvä olla miettimättä turhia aikatauluja ja olla rennosti. Myös kotityöt ja muu liian työltä tuntuva puuhastelu kannattaa jättää sikseen, muuhun ajankohtaan.

Nuku pidempään, olet sen tarpeessa

Vapaapäivänä kannattaa nukkua pitkään, ilman herätystä. Unirytmi on oleellinen asia arkena, mutta unirytmiä on hankala saada raiteiltaan lyhyessä ajassa, joten voit huoletta nukkua pidempään yhtenä tai kahtena päivänä. Jos et laita erillistä herätystä, heräät todennäköisesti juuri silloin kun kehostasi tuntuu hyvältä ja levänneeltä.

Pitkään nukkumisessa on myös se hyvä puoli että voit skipata yhden aterian ja aloittaa kevyestä lounaasta. Brunssi onkin hyvä valinta aloittaa päivä. Kun syöt vähän tuhdimmin kuin normaalin aamupalan, mutta kevyemmin kuin lounaan, todennäköisesti päiväsi käynnistyy hyvin. Monipuolinen ruokavalio ja aamun ensimmäinen ateria onkin tärkeä osa päivää ja sen merkitystä ei kannata yhtään väheksyä

Unohda aikataulut

Ellet ole erikseen sopinut erillisiä aikataulutettavia asioita, unohda aikataulut ja kiire. Tee asiat omaan tahtiin, omalla ajalla. Tällä on iso vaikutus hyvinvointiin vaikkei sitä aluksi välttämättä uskoisikaan.

Aikataulut ja rutiinit voivat tuoda turvaa mutta jos niistä pitää liikaa kiinni, voivat ne kääntyä itseään vastaan ja käydä ahdistaviksi, jolloinka ne vain stressaavat ja uuvuttavat. Onkin siis hyvä pysähtyä miettimään voisiko päästä irti oravanpyörästä ja näin parannettua elämänlaatuaan jopa ihan merkittävästi.