Skip to content

Kaunis pihapiiri on viihtyisän kodin käyntikortti

Joskus voi käydä niin, että kodin laittamisesta innostuneet asukkaat keskittyvät liiaksi kodin sisäpuolen sisustamiseen, ja ulkopuoli pihoineen ja sisäänkäynteineen jää selvästi vähemmälle huomiolle. Se on melkoinen sääli, sillä nimenomaan asunnon ulospäin näkyvät osat edustavat asukkaan makua ja tyyliä ulkomaailmalle, ja upeankin sisustuksen arvo himmenee, mikäli sisään asuntoon käydään lakastuneiden koristekasvien ja leikkaamattoman nurmikon ohitse. Kauniisti somistettu piha ja sisäänkäynti toivottavat lempeästi tervetulleeksi niin perheen oman väen kuin vieraatkin, ja tyylikkään vähäeleinen estetiikka myös piha-alueilla virkistää ja kohottaa mielialaa kuin huomaamatta. Niinpä myös piha-alueiden ulkonäköön ja viihtyisyyteen tulisi ehdottomasti panostaa, jotta ne muodostavat kodin sisustuksen kanssa yhtenäisen ja tasapainoisen kokonaisuuden. Kerrostalossa asuessa myöskään parveketta ei pidä unohtaa, ja nykyisten modernien talojen lasiset parvekkeet paljastavatkin ulospäin kyseisen tilan ulkonäöstä kaiken, niin hyvässä kuin pahassa.

Pihan koko ja tyyli asettavat rajat koristelulle

Rivi- ja omakotitaloissa on enemmän mahdollisuuksia ehostaa ja koristella kodin pihapiiriä. Rehevä ja vihreä puutarha on myös erilainen somistettava kuin asfaltoitu, tasainen pihamaa. Vähemmän on kuitenkin enemmän myös ulkoalueita laitettaessa, ja ylenpalttisen runsauden sijaan pihallakin kannattaa panostaa muutamaan, hyvin harkittuun elementtiin. Itämaisista kulttuureista lainattu, kiinalaisen sisustusfilosofia feng shuin oppeja noudatteleva parillisuus luo kaunista harmoniaa ja tasapainoa nimenomaan ulkona ja piha-alueilla. Kaksittain asetellut ruukkukasvit, lyhdyt tai asetelmat oven molemmin puolin tekevät sisäänkäynnistä visuaalisen ja kutsuvan, ja ne ovat helppoja toteuttaa hyvin eri tyylisiinkin pihoihin.

Itsestään selvästi viihtyisä ja kutsuva piha on aina siisti. Nurmialueet ovat siististi leikatut, kukat tuoreita ja kaikki tavarat on siististi koottu varastoon tai pihavajaan. Vuodenajan vaihtuessa pihakoristeet tulee päivittää hyvissä ajoin kauden teemaan sopiviksi. Kesällä erilaiset kukat ja mahdollisesti pieni vesiaihe, syksyllä kanervat, oksat ja pimeneviä iltoja valaisevat lyhdyt ja joulun aikaan käpy- tai havukranssit ja maltilliset, kirkkaat kausivalot somistavat pihoja ajattomasti, kauniisti ja tyylikkäästi. Kauniisti laitettu piha antaa välähdyksen ja lupauksen siitä, mitä kodin sisäpuolella on luvassa. Eri osa-alueet kannattelevat toisiaan, ja lopputuloksena on viihtyisä ja kutsuva kokonaisuus.