Skip to content

Yrttien ABC

  • by

Yrtit kuuluvat olennaisena osana monipuoliseen ruoanlaittoon. Niiden avulla voidaan loihtia esiin erilaisia makuja, taikoa esiin kaukaistenkin keittiöiden makumaailmoja ja rikastuttaa jo

tutuiksi käyneitä reseptejä. Yrttien käyttö on monelle tuttua etekin välimeren maiden keittiöistä, mutta miksi ei lähtisi tutustumaan yrittien mahdollisuuksiin myös kotikeittiössä!

Yrttien kasvattaminen kotona on yllättävän helppoa puuhaa. Monet yrtit viihtyvät yksinkertaisissa olosuhteissa ja tuottavat satoa ympäri vuoden. Yrttejä voi lähteä kasvattamaan alusta alkaen siemenistä mutta myös kaupan valmiit yrittiruukut soveltuvat jatkojalostukseen. Istuta yrtit vain laadukkaaseen multaan, kastele ja odota niin kaupan valmisbasilikakin jatkaa elämäänsä uudelleen keittiön ikkunalaudalla tai parvekkeella.

Yrttejä voi käyttää tuoreina ja kuivattuina. Yrttien maku on tuoreina vahvimmillaan ja pienikin määrä riittää. Kuivattuina yrttien käyttöikä pitenee, sillä kuivatut yrtit säilyvät hyvinä pitkän aikaa. Yrttien kuivattamiseen on olemassa erilaisia kuivureita, mutta kuivatus onnistuu kaikista nopeiten mikrossa: asettele yrttien lehdet ja varret mikroon lautaselle talouspaperin päälle. Laita lisäksi mukaan kupillinen vettä. Anna mikron pyöriä 30sek kerrallaan, kääntele kierrosten välissä. Yrttien kuivatus on valmista, kun lehdet ja varret ovat kuivia ja murenevat.

Laadukas mortteli on hyvä hankinta jokaiseen keittiöön. Tehokkaan kivisen morttelin avulla niin tuoreet kuin kuivatutkin yrtit pääsevät oikeuksiinsa. Morttelin avulla yrttien pinnan saa rikottua ja yrtin ainutlaatuiset aromit ja maut nousevat esille. Erilaisiin kastikkeisiin voi sekoittaa helposti yrttejä tuomaan makua, kun yrtit on ensin hienonnettu morttelissa.

Hyppää siis rohkeasti yrttien maailmaan ja löydä omat suosikkisi, jotka sopivat juuri sinun ruuanlaittotapoihisi! Pidä silmät ja muutkin aistit avoinna ruokakaupassa ja poimi koriisi kokeiluun yrtti, joka sinua houkuttelee.