Skip to content

Vintage- tai retroaiheinen sisustus on nostalginen ja tyylikäs

Sisustusmuodin seuraaminen voi olla hauska harrastus, ja moni päivittääkin kotinsa ulkonäköä aika ajoin uusimpien trendien mukaan. Tämä voi olla mukava tapa saada vaihtelua ja tuntea olevansa ajan hermolla. Kaikkia trendit eivät kuitenkaan kiinnosta. Jos kuulut niihin, joiden sydäntä lämmittää eniten menneiden aikojen tyyli, et ole yksin. Piditpä sitten oman lapsuutesi aikaisesta tyylistä tai vielä vanhemmasta, saat meiltä muutamia neuvoja siihen, mistä löydät omaan makuusi sopivat huonekalut ja muut sisustuselementit.

Vanhaa, uusvanhaa vai molempia?

Vintage- tai retrotyylisten tavaroiden hankkimisessa on kaksi eri mahdollisuutta. Joko ostat käytettynä oikeasti vanhoja tavaroita, tai sitten käytät trendejä hyväksesi ja hankit uusia tavaroita, jotka on valmistettu vanhoja tyylejä mukaillen. Tässä ei ole oikeita tai vääriä ratkaisuja, vaan päätät itse, miten tahdot kotisi sisustaa. Luonnollisestikin voit myös yhdistellä vanhoja ja vanhan näköisiä elementtejä. Tärkeintähän on, että sisustus miellyttää sinua ja antaa kodillesi juuri sellaisen ilmeen, jota tavoittelet.

Uusvanhojen tuotteiden hankkiminen on jonkin verran helpompi vaihtoehto, koska voit tilata niitä suoraan liikkeiden luetteloista ja valita juuri haluamasi kokoiset ja väriset lamput tai taulut. Toisaalta kirpputoreilla ja antiikkiliikkeissä kiertely voi olla jo itsessään todella kiinnostava harrastus, etkä koskaan tiedä etukäteen, minkä aarteen löydät juuri tällä kertaa. Lisäksi monia miellyttää se ajatus, että tavaroilla oikeasti on pitkä historia, joka saa mielikuvituksen liikkeelle. Nykyään virtuaalishoppailun ja vanhat tavarat on tietysti helppo myös yhdistää suunnistamalla internetin huutokaupoille, kirpputoreille ja osto-/myyntipalstoille.

Käytetyt tavarat ovat todennäköisesti uusia edullisempia, ellei puhuta varsinaisesta antiikista, ja ympäristö kiittää kierrättäjää. Ja mikä parasta, näin säästämäsi rahat voit sijoittaa sellaiseen, mitä ei voi saada käytettynä, kuten ravintolaillallisiin, teatteriin, matkoihin ja muihin elämyksiin.

Etsivä löytää ja kysyvä saa

Vanhoja huonekaluja, koriste-esineitä ja kodin tekstiilejä voit kuitenkin löytää myös läheltä. Esimerkiksi vanhempien, isovanhempien tai sukulaisten ullakoilla ja varastoissa saattaa olla laatikoittain vanhoja astioita tai muita perintötavaroita, joita ei käytetä, mutta joita ei raaskita myydäkään niiden muistoarvon vuoksi. Todennäköisesti sukulaiset antaisivat tavarat ilomielin sinulle, jotta ne pääsisivät kotiisi kunniapaikoille. Eikä sinun pidä myöskään yllättyä, jos tädit ja serkut tämän jälkeen tahtovatkin tulla useammin vierailulle ihastelemaan seinille keräämääsi suvun historiaa.