Skip to content

Upean sisustuksen salaisuus on harmonia

Joskus törmää sisustuksiin, jotka kerta kaikkiaan lyövät ällikällä ja salpaavat hengen. Kokonaisuus hivelee täydellisesti silmää, ja upean näkymän äärellä ei voi kuin ihastella, ja jopa herkistyä. Kuitenkin on vaikeaa pukea sanoiksi sitä, mikä oikeastaan tekee sisustuksesta niin upean. Tuntuu mahdottomalta nostaa esiin yhtä tai kahta asiaa, jotka viimeistelevät huoneen tilan niin täydellisen tuntuiseksi. On kuin jokainen yksityiskohta vain lepäisi huolettomasti ja vaivattomasti juuri siinä missä pitääkin, eikä mikään tunnu liian suunnitellulta tai pakotetulta. Lopputuloksena on täydellisen harmoninen ja luonteva kokonaisuus, jossa energia kiertää, ja tuntuu helpolta hengittää.

Harmonisen sisustuksen salaisuudet

Kaikkein upeimpia sisustuksia tarkastellessa mieleen nousee helposti sellaisia sanoja kuin harmonia ja tasapaino. Se ei ole sattumaa, sillä salaisuus piileekin juuri sisustuksen eri osa-alueiden keskinäisissä suhteissa. Onnistuneen sisustuksen syntyyn vaikuttavat monet tekijät, ja monesti niiden merkitystä ei tule edes ajatelleeksi. Esimerkiksi valaistus ja värimaailma tekevät suuren osan tilan tunnelmasta, ja niitä tulisikin aina suunnitella rinnakkain. Lämpimien ja kylmien sävyjen tunnistaminen ja erottaminen niin maalien ja tapettien kuin valojenkin valinnassa on tärkeää, jotta lopputulos on yhteen sointuva ja ehjä.

Tilan akustiikka on myös asia, joka voi joko parantaa tai heikentää viihtyisyyttä. Esimerkiksi nykyään hyvin suositut suuret ikkunapinnat janoavat seurakseen lämpöä ja pehmeyttä lisääviä elementtejä, kuten paksuja, ääntä sitovia mattoja, tulisijan, lämpimän sävyisenä hehkuvan seinän tai houkuttelevan muhkean muotoisen sohvan. Liian autioksi ja tällä hetkellä muodikkaankin minimalistiseksi jäävä interiööri ei kutsu viihtymään, tai synnytä kodikkuuden ja hyvän olon tuntemuksia, vaikka koostuisivat kuinka kauniista esineistä ja huonekaluista tahansa.

Houkutteleva ja upea sisustus ei myöskään koskaan ole liian viimeistellyn ja hiotun oloinen. Sinänsä tyylikäskään kädenjälki ei pelasta teennäistä ja varmisteltua sisustusta, joka ei tunnu elävältä ja aidolta. Näyttelytilojen kaltaiset kokonaisuudet henkivät pelkkää näyttämisen halua, kun taas rehelliset ja realistiset tilat saavat aikaan täysin päinvastaisen vaikutelman. Niinpä täydelliseltä näyttävässä, upealla otteella toteutetussa sisustuksessa on aina mukana myös pientä rosoa, kuten hieman huolettomasti aseteltu torkkupeitto, uuden rinnalla myös jotain selvästi vanhaa ja kulunutta tai vaikkapa selkeän epätrendikäs ryijy seinällä, jonka värit kuitenkin toistuvat kauniisti tilan muissa, tuoreempaa otetta edustavissa tekstiileissä.