Vaikka sisustusarkkitehtuuri ja sisustaminen mielletäänkin ennen kaikkea visuaalisiksi asioiksi, on tilasta ja sen välittämistä signaaleista nauttiminen hyvin kokonaisvaltainen kokemus, jota havainnoidaan tasapuolisesti kaikilla aisteilla. Välillä upeastikin laitettu tila jättää jostain selittämättömästä syystä olon hyvin vaisuksi ja kylmäksi, ja on vaikea tavoittaa, mistä se oikeastaan johtuu. Selitys voi kuitenkin löytyä varsin yksinkertaisista tekijöistä, sillä kaikkein upeimpia ja onnistuneimpia sisustuksia yhdistää aina se, että myös tilojen akustiikkaan ja valaistukseen on kiinnitetty riittävästi huomiota. Niillä on iso merkitys tilan viihtyisyydelle ja tunnelmalle, ja mikäli huoneessa on jostakin syystä tukala tai epämukava olo, eivät muutkaan osa-alueet pääse tällöin oikeuksiinsa.
Valaistuksen suunnittelussa ammattilaiset ovat arvossaan
Yksi asioista, joissa kannattaa mahdollisuuksien mukaan ehdottomasti panostaa ammattilaisen apuun, on tilan valaistus. Erilaisia valaisimia, varjostimia, lamppuja ja säätimiä on runsaasti, ja voi olla todella vaikeaa hahmottaa sitä, mikä on kaikkein paras ratkaisu juuri omiin tarpeisiin. Hyvä valaistus on pehmeä ja tunnelmallinen, mutta sisältää kuitenkin riittävästi säätelymahdollisuuksia, sekä esimerkiksi paikoitellen vahvempaa kohdevalaistusta esimerkiksi lukemista tai työskentelyä varten. Kylmä ja lämmin valo rakentavat keskenään erilaista tunnelmaa, ja ylöspäin suuntautuva valo leviää tilaan tasaisemmin ja miellyttävämmin kuin suoraan alas kohdistettuna. Yksi suuri valaisin roikkumassa katosta keskellä huonetta ei tarjoa kovin paljon vaihtelua tai sävyjä, ja siksi useampi pienempi valonlähde voi usein olla huomattavasti toimivampi ratkaisu.
Onnistunut tunnelma rakentuu paljolti akustiikan varaan
Tyhjänä kumiseva ja pelkästään kylmistä ja kovista elementeistä rakentuva tila ei kutsu viihtymään, vaan tuntuu kolkolta ja luotaan työntävältä. Liian täyteen tupattu huone puolestaan ei anna energiavirtojen kiertää, ja tavararöykkiöt ja seinät tuntuvat suorastaan kaatuvan päälle. Tasapainoisessa ja hyvin suunnitellussa sisustuksessa on sopivasti sekä kovia, että pehmeitä elementtejä, jotka pelaavat hyvin yhteen, ja tukevat toinen toistaan miellyttäväksi kokonaisuudeksi. Nykyisin hyvin suositut täyskorkeat olohuoneet isoilla ikkunapinnoilla yhdistettynä muodikkaaseen minimalismiin asettavat suuret haasteet akustiikalle, ja ratkaisu voi tällöin löytyä esimerkiksi hieman turhankin vanhanaikaisina pidetyistä seinävaatteista, kattoon asennettavista neutraalin sävyisistä sisustuskankaista tai runsaista tyynyistä ja muista tekstiileistä, jotka sitovat ääntä, ja näin luovat miellyttävää tunnelmaa.